Deze steun werd vrijgegeven onder de Inflation Reduction Act (IRA), een wet die vorig jaar door het Amerikaanse Congres werd gestemd om “de nationale belangen van de Verenigde Staten te beschermen”. Daarmee kan 400 miljard worden besteed aan de promotie van schone energie. De regering Biden heeft beslist om in dit kader 15,5 miljard dollar te voorzien voor de omschakeling van de autofabrieken, zodat ze weldra geëlektrificeerde voertuigen kunnen assembleren en ook de nodige onderdelen daarvoor kunnen produceren.
Met dit ambitieuze investeringsprogramma wil de Amerikaanse regering een impuls geven aan de nationale autofabrikanten, vooral Ford en General Motors, die nu nog moeite ondervinden om winstgevend elektrische voertuigen te produceren. Het ministerie van Energie meldde dat “het Domestic Conversion Grant Program is bestemd om de transformatie van de fabrieken te ondersteunen om lokaal hybride, plug-in hybride, 100% elektrische en waterstofvoertuigen te produceren”.
Het ministerie van Energie preciseert dat “de autoconstructeurs, afhankelijk van hun kapitaalbehoeften, steun kunnen aanvragen in de vorm van financiële subsidies” via het Office of Manufacturing and Energy Supply Chains. Het idee achter dit plan is ook om banen te behouden op locaties waar deze transformatie nog niet werd ingezet, om massaontslagen als gevolg van het aangekondigde einde van de verbrandingsmotor te voorkomen.
Advertentie – lees hieronder verder
Ook steun voor start-ups
Naast steun aan de giganten in de autosector wil de regering ook Amerikaanse start-ups gespecialiseerd in elektrische voertuigen, zoals Rivian en Lucid, een helpende hand bieden. Dit zijn kleine bedrijven die nog steeds worstelen om de productie op te voeren en kampen met grote verliezen. Dit plan is nog een manier voor het land om zijn binnenlandse toeleveringsketens te versterken. En bovendien wil Joe Biden op het juiste spoor zitten in de klimaatverandering.
Kantelpunt bereikt
De Amerikaanse president is zich ervan bewust dat zijn auto-industrie zich op een kantelpunt bevindt. Jennifer M. Granholm, de Amerikaanse minister van Energie, verklaarde: “President Biden investeert in de arbeidskrachten en de fabrieken die van ons land een wereldmacht op het gebied van productie hebben gemaakt. Onze recente aankondigingen laten zien dat de president begrijpt dat het bouwen van de auto’s van de toekomst betekent dat we bedrijven moeten helpen bij de overgang naar het einde van de verbrandingsmotor”.
Sommige constructeurs in de VS zijn inderdaad al begonnen met het omschakelen van hun fabrieken naar elektrische voertuigen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Honda-fabriek in Marysville, Ohio. Hetzelfde geldt voor de Toyota-site in Georgetown, waar binnenkort geëlektrificeerde voertuigen van de productielijnen zullen rollen. En ook General Motors volgt dit voorbeeld in zijn fabriek in Detroit-Hamtramck.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be